پاسخ خلاصه و صریح این است که در اکثر موارد خیر!! بسیاری ازموارد اسکولیوز در درجات خفیف نیازی به درمان جدی ندارند اما حتی در درجات شدید نیز قابل درمان هستند. به صورت کلی اسکولیوز بیماری خطرناک نیست و با تشخیص به موقع قابل کنترل و درمان میباشد .در موارد شدیدتر جراحی با فیکس کردن مهرهها و قرار دادن پلاتین انحراف را تا حد ممکن برطرف و از تشدید آن جلوگیری می شود. در صورت عدم درمان مناسب ممکن است باعث آسیب و بدشکلی در بدن شود و همچنین در اثر گذشت زمان مشکلات تنفسی و دردهای مزمن عضلانی ایجاد کند.
درمان اسکلیوز به صورت کلی بستگی به سن و شدت آن شامل اصلاح عادتهای روزمره، تمرین درمانی، حرکات اصلاحی، استفاده از بریس طبی و جراحی می باشد .
کیس های خفیف تر فقط با اصلاح عادت های روزمره و چکاپ تحت نظر متخصص، در دوره های ۶ ماه الی ۱سال قابل کنترل و درمان است.اگر اسکولیوز شدیدتر باشد با برنامه تمرین درمانی منظم و استفاده ار بریس طبی قابل کنترل و درمان می باشد. در موارد بسیار شدید، بسته به سن و شدت درجه ممکن است درمان جراحی تجویز شود.
بیماری اسکولیوز و تاثیر آن روی قد
اسکلیوز بیماری است که معمولا در درجات خفیف تر باعث تفاوت چندانی در قد افراد نمی شود اما در درجات بالاتر به علت ایجاد منحنی در ستون فقرات باعث کوتاه تر شدن تنه نسبت به حالت عادی می شود.
انواع اسکولیوز
یکی از تقسیم بندی های اصلی اسکولیوز بر اساس شکل ظاهری آن به دو نوع S شکل و C شکل تقسیم می شود.
تقسیم بندی بعدی بر اساس سن ایجاد آن می باشد .
- 0 تا 3 سالگی اسکلیوز نوزادی
- 4 تا 10 سالگی اسکلیوز کودکان
- 10 تا 18 سالگی اسکلیوز نوجوانی
- 18 به بالا اسکلیوز بزرگسالان
اسکولیوز به دو نوع دیگر ساختاریافته و ساختارنیافته تقسیم می شود. ساختاریافته بر اثر آسیب به مهره ها، بیماری های عصب و عضله و … ایجاد می شود اما غیر ساختاریافته بدون هیچ علت مشخصی ایجاد می شود.
بارداری با وجود بیماری اسکلیوز
معمولا با وجود اسکلیوز افراد ترس ها و نگرانی های زیادی در رابطه با بارداری و فشارهای این دوران بر روی ستون فقرات خود دارند از جمله این که :
ایا اسکلیوز من در دوران بارداری تشدید می شود؟
در رابطه با این سوال باید توضیح داده شود که افرادی که دچار اسکلیوز هستند اما در چند سال اخیر انحراف کنترل شده و تشدید درجه نداشته اند معمولا در این دوران نیز تغییری نخواهد داشت هر چند در سه ماه اخر دوران بارداری به علت ترشح هورمون های ازاد کننده ی عضلات کف لگن ممکن است افرادی که دارای اسکلیوز در ناحیه ی لومبار یا مهره های پایینی کمر هستند با افزایش درجه ی ناچیزی همراه باشند.
آیا من در مقایسه با افراد کمردردهای غیر طبیعی و شدیدتری تجربه خواهم کرد؟
در دوران بارداری، به هر حال یکسری فشارها بر روی بدن و ستون فقرات ایجاد می شود و ممکن هست دردهایی در ناحیه کمر از ۳ ماهگی تا ۶ ماه بعد از بارداری ایجاد شود، وجود اسکولیوز یا حتی اضافه وزن زیاد ممکن است باعث تشدید این دردها شود اما در صورتی که فرد دارای عضلات قوی باشد اسکلیوز تاثیری در ایجاد یا تشدید درد ندارد.
معمولا در دوران بارداری تنگی نفس به علت ترشح هورمون پروژسترون ایجاد می شود که باعث کم شدن عمق تنفس و بیشتر شدن سرعت آن می شود. ممکن است افرادی که دارای اسکولیوز در ناحیه توراسیک یا مهرههای سینه ای هستند ممکن است این مورد را بیشتر تجربه کنند.
آیا وجود بیماری اسکولیوز می تواند محدودیتی برای انتخاب نوع زایمان ایجاد کند؟
این مورد فقط باید برای افرادی که دارای اسکلیوز در ناحیه لومبار (Lumbar) هستند توسط متخصص مربوط برای زایمان طبیعی بررسی شود.
افرادی که سابقه جراحی اسکولیوز دارند ممکن هست به علت فیوژن مهره ها ممنوعیت هایی در تزریق اپیدورال داشته باشند.
ایا اسکولیوز می تواند به صورت ارثی به جنین منتقل شود یا بر روی سلامت جنین تاثیر منفی داشته باشد؟
در تقریبا تمامی موارد اسکلیوز هیچ تاثیر منفی بر روی سلامت جنین ندارد و باعث تنگی فضای رحم در این دوران نمی شود.
در رابطه با منتقل شدن ارثی، اسکلیوز بیماری است که هنوز علت دقیق بیماری اسکولیوز ایدئوپاتیک مشخص نیست اما عوامل ارثی می تواند روی این نوع اسکولیوز تاثیرگذار باشد.
انواع بریس های درمانی اسکولیوز
ساخت و تجویز بریس مناسب برای مشکل اسکولیوز نیاز به بررسی دقیق دارد. استفاده از بريس در اسكوليوز به منظور جلوگيري از پيشرفت آن و اصلاح تا حد ممكن مي باشد. بريس هاي متنوعي براي اسكليوز وجود دارد كه با توجه به نوع و شدت و محل اسكليوز تجويز مي شوند.
از جمله انواع بريس ها :
- بريس بوستون Boston
- بريس ميلواكي Milwaukee
- بريس كايفولوژيك Kyphologic
- بريس آرت Art
- بريس شنو cheneau
- بريس ليونيز lyonnaise
تشخیص اسکولیوز در خانه
با توجه به شیوع بیماری اسکلیوز در کودکان و نوجوانان بهتر است از سن ۸ الی ۹ ساگی حداقل سالی یکبار غربالگری اسکلتی و عضلانی برای بررسی سلامت ارتوپدی انجام شود . معمولا اسکولیوز یکسری علائم ظاهری بر روی بدن ایجاد می کند که با مشاهده دقیق و تست آدامز احتمال پی بردن به آن وجود دارد .
برای بررسی در خانه باید افراد بدون لباس در حالت ایستاده از نمای پشت بدن بررسی شود. هر گونه عدم تقارن در دو طرف بدن از جمله :شانه ها ، پهلوها ،لگن ،عضلات دو طرف ستون فقرات، کتف ها ممکن است به علت وجود اسکلیوز باشد که باید توسط متخصص مربوط حتما بررسی شود.
تست آدامز نیز از تست های راحت و کاربدی است که قابل اجرا شدن در خانه برای بررسی سلامت ستون فقرات می باشد.